dilluns, 20 de setembre del 2010

Atenció! Nou bloc!

Ja està publicat a internet un nou bloc de la classe de quatre anys. L'adreça és aquesta:
http://dequatreacinc.blogspot.com/ Allà trobareu la nostra finestra oberta a l'aula.

dijous, 17 de juny del 2010

dissabte, 12 de juny del 2010

Jocs d'aigua

Ja des de ben petits els infants tenen contacte amb l'aigua. De fet, el primer contacte ja el tenen des d'abans de néixer, quan el fetus viu en un medi aquàtic. Potser és per açò que els fillets i les filletes es senten tan atrets per aquest element i l'incorporen cada vegada que poden als seus jocs.
L'aigua és un material quotidià, molt atractiu i forma part del nostre entorn més immediat. Tot i així, els nostres infants no sempre tenen l'oportunitat de jugar-hi, ja que sovint, als adults, ens sembla que podrien banyar-se, embrutar-se, o refredar-se...

Ara que ha arribat el bon temps, a l'escola trobam que és un bon moment per donar resposta a aquesta necessitat natural que tenim de jugar amb l'aigua.
Proposant aquest taller de JOCS D'AIGUA no pretenem gaire cosa més que:
  • A partir de l'experimentació gaudeixin de les sensacions que l'aigua ens proporciona.
  • Interactuant amb l'aigua i altres elements puguin anar investigant i fent hipòtesis sobre la flotabilitat, la dissolució, l'evaporació, la temperatura, la textura...
  • Que, tot jugant, facin aprenentatges adequats a les seves edats i característiques: omplir/buidar, transvassar...
  • Es faciliti el domini i la coordinació de la motricitat fina en accions com tapar, destapar, enroscar...
  • Mitjançant el llenguatge oral puguin expressar les seves idees, les seves intencions, els seus dubtes, les seves emocions...
  • Gaudeixin de l'activitat a l'aire lliure i ho comparteixin amb els companys i les mestres.
  • ...
Sigui com sigui, les imatges donen fe de molts dels processos que es posen en marxa quan els fillets i les filletes estan concentrats en el joc.
Vet aquí una petita mostra.

divendres, 11 de juny del 2010

Jocs d'aigua




divendres, 4 de juny del 2010

Taller de cuina i berenar comunitari

Aquest divendres, 4 de juny, s'ha celebrat a l'escola l'Assemblea General d'Alumnes, un esdeveniment que es repeteix any rere any i en el qual els alumnes d'educació infantil hi participam de manera simbòlica. Al final de l'assemblea hem fet un berenar comunitari al pati de baix i tothom ha aportat alguna cosa de menjar o beure per convidar a la resta de fillets i filletes i mestres.
A la classe de tres anys ens hem dedicat a fer broquetes de fruita, una activitat que requereix concentració, destresa, autonomia, il·lusió i un poc de gana.
La veritat és que ens han sortit molt vistoses i -per què no dir-ho?- bones i saludables.

Taller de cuina: broquetes de fruita




dijous, 3 de juny del 2010

divendres, 28 de maig del 2010

Més aniversaris




dimarts, 18 de maig del 2010

Excursió a l'escola Pere Casasnovas i al Parc de Bombers de Ciutadella

Avui ha estat un dia molt especial perquè hem anat d'excursió a Ciutadella. Primer hem anat a l'escola Pere Casasnovas i allà ens han acollit molt bé.
Just a l'entrada del centre hem pogut veure una escultura feta amb material reciclat (llaunes, pots de plàstic...). Ens ha cridat l'atenció i hem pensat que era ben polida.
La classe dels Barcos, que també tenien entre tres i quatre anys com noltros, ens ha convidat a entrar-hi i allà hem conegut, n'Ani, la seva mestra i tots els fillets i filletes els quals estaven engrescats en tasques diverses. Ens ha agradat molt un racó d'arena que tenen a l'aula; hi ha tubs, coladors, pots, culleres... Molt interessant per pasar-hi una estona. També hi havia un racó per jugar amb animals de plàstic, amb cotxes i camions, racó dels contes..; I un racó de cuineta amb nevera i tot!

Ha passat una estoneta curta i després hem anat al pati a berenar i a jugar. La veritat és que el pati de Pere Casasnovas no té gaire a envejar al nostre: és molt gran, té molta arena, arbres, jocs motrius, gronçadors i també troncs...

Com que al Parc de Bombers ens esperaven hem hagut de deixar l'escola i partir. Quan hem arribat ja hem vist de molt a prop els camions i l'helicòpter. Dos Biels (igual que a la nostra classe) ens han explicat la importància de la seva feina i ens han recordat que si tenim qualque emergència només cal que cridem al número
112; fàcil de recordar.
Amb molta paciència els bombers ens han mostrat les seves instal·lacions i cadascun dels vehicles que utilitzen. Hem vist mànegues llarguíssimes, una moto-serra, una bomba per treure aigua de llocs inundats, escales, eines, cascs, botes, camilles per si han de rescatar algú que s'ha fet mal...
Tot açò ens interessava molt però el més emocionant ha estat que ens han deixat pujar al camió de bombers i anar a fer un passeig amb la sirena. Quina passada! A la majoria ens ha encantat i d'altres segur que ho provaran en una altra ocasió.
En definitiva, ha estat un matí complert: fantàstic.
Segur que el recordarem per molt temps.

Excursió a l'escola Pere Casasnovas i al Parc de Bombers de Ciutadella




dilluns, 10 de maig del 2010

Algunes mostres de les sessions de música amb na Roser


Cançó i dansa de "El lleó"

Cançó i dansa de "Puja dalt del cotxe"

Aquest és l'arc del violoncel

El violoncel fregat.

El violoncel pinçat

dissabte, 1 de maig del 2010

El making-of del Petit blau i el petit groc.

El petit blau i el petit groc.

Silenci: s'explica un conte.

Hi ha estones de la jornada en què el clima de la nostra classe canvia radicalment del de la resta del dia: tothom està a l'expectativa del què pot passar, s' adeqüen les postures, les mirades es focalitzen, les paraules es reprimeixen i l'escolta és evident. Ha de passar alguna cosa important perquè açò succeeixi i el que passa és que algú està explicant un conte. Quina cosa més curiosa! Hi ha res que pugui interessar més a un infant que una història narrada per un adult? Hi ha una sensació més meravellosa per un adult que veure's envoltat de fillets i filletes amb els ulls brillants, impacients per saber com acaba la història?

Aquesta experiència, que es repeteix habitualment a la classe de tres anys des Migjorn, s'ha enriquit encara més aquests dies perquè han vingut alguns familiars a contar contes.
Si el conte ja és motivador de sí, imaginau-vos si algú de casa pot quedar-se una estona a l'aula i compartir-ho amb la resta de companys i companyes. Ha estat un gust per a tots.I des d'aquí volem donar moltíssimes gràcies a les famílies!
Per cert, encara estau convidats a participar-hi.

dijous, 15 d’abril del 2010

Temps de pati

De dilluns a divendres, cap a les 10:30 del matí i amb les energies que ens ha aportat el berenar a la classe, anam al pati petit. És una estona de temps d'esbarjo i de joc lliure molt bona per ampliar les experiències que s'han donat a l'aula.
Consideram que el temps de pati és un temps tan educatiu com pot ser-ho un altre. Amb una actitud d'escolta descobrirem processos de reflexió, d'experimentació, d'autonomia, de comunicació, de relaxació...
Són moments on conflueixen interessos individuals i col·lectius, i s'obren noves vies de relació entre iguals i amb els adults.
El temps de pati és una bona oportunitat per créixer, però també per gaudir del que realment som: fillets i filletes de tres i quatre i cinc anys.
Esteim tranquils, esteim contents... A vegades, com en la resta de situacions quotidianes, sorgeixen conflictes i la millor manera d'aprendre a solucionar-los és practicant i dialogar, esperar, respectar, demanar ajuda, oferir-la...
Els mestres que som allà amb ells també aprenem cada dia i també ens sorgeixen dubtes: és el millor moment d'intervenir? Cal que els ajudem en totes les dificultats? Ja fa prou calor per treure's l'abric... Fins quan podrem frenar la necessitat natural i imperiosa que tenen els nens de jugar amb l'aigua? És bo que ho fem?...
Ai! La quotidianitat és tan senzilla i tan complexa alhora! Aquí tenim alguns exemples d'un temps de pati que dia a dia es repeteix, però que cada dia és diferent.
Continuarà...

dimecres, 14 d’abril del 2010

Temps de pati

dimecres, 31 de març del 2010



Diada Francesc d'Albranca

Cada any, l'acomiadament del segon trimestre el fem en comunitat. Celebram la Diada de Francesc d'Albranca i, com bé s'ho val una celebració, ho fem al voltant d'una taula menjant xocolati i coca bamba. És una ocasió especial i polida, perquè els fillets i filletes de Xibit també hi estan convidats. Són moltes taules, moltes persones, molts regalims dolços...
Aquí teniu unes quantes fotos d'aquest matí festiu. Volem donar les gràcies al temps que ens ha acompanyat i a n'Ester, sa mare d'en Lluc, per fer-nos un xocolati tan bo.
Bones vacances a tothom!

dimarts, 30 de març del 2010

divendres, 26 de març del 2010

Tonei i les estrelles

Aquest dijous, dia 25 de març, ens va visitar a l'escola en Tonei. En Tonei venia a explicar-nos un conte que ell mateix havia creat i ens va explicar que també sabia fer un poc de màgia. L'activitat va ser compartida amb els fillets i filletes de Xibit i els de tres, quatre i cinc anys del nostre centre. Aquí teniu una petita mostra del que va passar:

dilluns, 22 de març del 2010

divendres, 12 de març del 2010

U-mä: Efecte dòmino

dijous, 25 de febrer del 2010

Excursió a Ciutadella



El mes passat ja havíem anul•lat aquesta activitat per mor del mal temps. Avui sí, avui hem pogut anar tots junts (tots els alumnes de l’escola i els seus mestres) a un concert al teatre de Calós de Ciutadella. Es tracta d’una activitat emmarcada en el programa Viu la cultura, subvencionat pel Consell Insular i que anava adreçada a totes les edats: Concert per artefactes.
Na Roser, la mestra de música, va trobar que era una proposta prou interessant i és així com, a principi de curs, va reservar-la i ens en va informar a tot el claustre.
Ha estat polit compartir una sortida amb tota l’escola, tot i que cada cicle s’ha organitzat de manera autònoma i no ens hem interferit en el desenvolupament de cap activitat prevista.
Al cicle d’educació infantil hem comptat amb l’ajuda de na Maria Martí, la mestra de pedagogia terapèutica de l’escola.
Primer hem anat al teatre, després a berenar a les escales de la Catedral i, finalment, hem fet una estona de passeig i joc lliure al parc des pins. Ha estat un dia complert.

Concert per artefactes

dimecres, 24 de febrer del 2010

Taller de cuina: MAGDALENES



Recepta MAGDALENES

  • 200g. de farina
  • 300g. de sucre
  • 1 sobre de ROYAL
  • 4 ous
  • 1 iogurt
  • 1/2 pot de iogurt amb oli d'oliva

dissabte, 20 de febrer del 2010

Passeig pes Pou Vell (Dijous, 18 de febrer)

Aprofitant que avui ha sortit el sol i fa molt bon estar a l’exterior, les tres tutores d’infantil ens hem posat d’acord en fer un passeig pel camp. No ens urgia cap treball en especial i creiem que és bo aprofitar les oportunitats que ens ofereix la climatologia i el paisatge des Migjorn per gaudir amb els infants d’una sortida espontània que pot ser tan pedagògica com la resta d’activitats programades.

És així com, cap a les onze i mitja del matí, ens hem disposat a caminar un poquet pel camí vell fins arribar al Pou Vell i descansar i jugar una estona.
Pel camí hem anat recollint branquetes, flors, alguna pedra... També hem passat per l’hort de l’avi d’en Bosco i na Mariona i ens hem aturat a saludar-lo.


Passaven pocs minuts de la una quan arribàvem a l’escola; açò sí, un poc cansats i eixeregats. Ha estat una experiència polida que hauríem d’anar repetint, sobretot per no perdre el costum de caminar tranquil·lament, fer valer el que ens proporciona l’entorn més immediat, i per incidir en l’esforç individual, i en l’enfortiment del vincle col·lectiu que una senzilla excursió pot suposar.









divendres, 19 de febrer del 2010

Conversa sobre la sortida

En tornar de l’excursió hem tingut temps de descansar una estona a la classe, beure aigua, posar-nos els abrics, fer un poc de conversa i contar un conte. Faig una valoració positiva d’aquest temps per a la distaciació de l’activitat. Arribar, reflexionar i representar (encara que sigui mitjançant la paraula) les vivències de la jornada.
Aquestes han estat les seves reflexions:
ASSUMPTA: Us ha agradat la sortida que hem fet? Voleu dir alguna cosa?
AITANA: Que jo tenia un palo... i llevava les fulles d’aquell arbre...
BIEL G: M’ha agradat jugar a pirates amb en Biel Criado!
ULRIKA: N ’Alejandro m’ha pres el palo que jo tenia... i açò no m’ha agradat...
AILANI: Jo he jugat amb na Cristina a rotlo-rotlo.
MARC: Jo jugava amb en Bosco. Agafàvem palos... Allà on feien net sa roba...amb en Lluc hem jugat a rotlo-rotlo...
ASSUMPTA: I a tu, Guillem? Què t’ha agradat de l’excursió? Al principi t’ho miraves un poc d’enfora, però després he vist que t’ho passaves bé amb en Bosco.
GUILLEM: No m’ha agradat res...
BOSCO: Hem vist l’avi meu.
LLUC: M’han agradat els cans que hem vist pel camí.
MARC: A jo també m’han agradat aquells cans que lladraven
ASSUMPTA: Sí, a jo també m’agraden els cans, però si no els coneixem no ens hi hem d’atracar gaire perquè ells tampoc ens coneixen i, a vegades, es retgiren.
BIEL C: Jo conec un ca..., n’Etoó... i si el toquen fa arraps.
MARC: Nooo! Els moixos fan arraps!

dimarts, 16 de febrer del 2010

Els bombers.

Per fi va arribar el gran dia i ho teníem tot enllestit: els vestits, els xibits, les escales... En Toni, de psicomotricitat, ens va deixar algunes cordes que conjuntaven molt bé amb la nostra vestimenta. El problema és que no n'hi va haver per a tothom i durant uns minuts algú es va disgustar. (Justament quan fèim la foto de grup).

Biel, encara que posis aquesta cara d'enfadat estàs guapíssim igual.







dissabte, 6 de febrer del 2010

Seguim preparant el carnaval...

Al final ja és definitiu i els fillets i filletes de tres anys (i les seves mestres) anirem disfressats de bombers i bomberes. La veritat és que ens fa molta il·lusió i estem preparant amb ganes la nostra disfressa. Durant les dues darreres sessions de plàstica i, també en altres moments, ens hem dedicat a pintar els complements: dues grans escales i una destral perhom.
Si voleu veure com ha anat el procés...




Si algú té a casa alguna mànega que no sigui molt feixuga i que noltros poguem traginar..., també ens aniria molt bé. Gràcies.




dijous, 28 de gener del 2010

Conversa sobre CARNAVAL (26/01/10)

Dimarts, 26 de gener de 2010

Aquest matí hem xerrat una estoneta del carnaval. Cada dia ens fixam en els números del calendari i fent una ullada a la pàgina del mes de febrer hem apuntat unes dates assenyalades: 11, 12, 13... els dies de Carnaval. Serà llavors quan a l’escola farem bastant de xou i ens disfressarem.
Tots els fillets i filletes han explicat amb molta il•lusió les idees que ells tenien sobre com s’havien de disfressar; segurament hi haurà princeses amb ales, pallassos, pirates, el zorro, pollets, algun Mikey Mouse, porquets, vaquers i potser algun Pocoyó. Déu ni do!

Jo els he explicat que m’agradaria disfressar-me de bomber. I aquí arrencam una interessant conversa:

ASSUMPTA: Sabeu de què vull anar disfressada, jo? De bomber!
ALGUNS: Ooooh!!!
BOSCO: Es bomberos apaguen es foc!
BIEL G: Sa mamà de n’Anna és bombero.
BOSCO: Ho apaguen amb aigua calenta.
BIEL C: No! Amb aigua salada
ULRIKA: No, salada no. Aigua fredaaa!
BIEL C: Amb sal s’escriu amb B.
GUILLEM: No, s’escriu amb Aaaaa.
AITANA: Sa mami anirà d’enanito.
ASSUMPTA: Ja sabem que els bombers apaguen el foc amb aigua... Sabeu si duen res més?
LLUC: I també una escala.
ASSUMPTA: Una escala? I per a què serveix?
AITANA: Per pujar els peus.
BOSCO: Nooo. Per davallar moixets.
GUILLEM: Els bombers apaguen els focs.
ULRIKA: Tenen una escala per pujar i baixar els moixets dels arbres.
AILANI: El foc l’apaguen amb aigua.

I així acabam la conversa, debatent si l’aigua que utilitzen els bombers és freda o calenta, dolça o salada. I si pugen o baixen moixos dels arbres, apaguen focs... o què fan exactament els bombers.
Segur que en seguirem xerrant.

diumenge, 24 de gener del 2010

Aniversaris


diumenge, 17 de gener del 2010

divendres, 15 de gener del 2010

Taller d'ombres (divendres, 15 de gener)

Nilda: Taller d'ombres

Aquest taller, a càrrec de Nilda Medel, ha estat una invitació a l'experimentació amb llums, ombres i música, en la qual l'art visual, a través d'un petit laboratori d'imatges , animades i inanimades, ens ha sorprès a tots.

En la primera part s'ha realitzat una demostració amb una peça de música interpretada visualment; en la segona part, hem fet dos petits grups per afavorir la participació de tothom. L'activitat es centra en l'experimentació dels infants amb els objectes i les ombres.

Amb aquest taller, en el qual es prima l'exploracio de l'expressió, s'afavoreix el joc i l'experimentació per desenvolupar habilitats imaginatives de l'alumnat: a la vegada, també es fomenten la recerca i la capacitat de descoberta, el treball en equip i les creacions col·lectives; tot açò, facilitant la lliure expressió (plàstica i corporal) i la fusió d'històries.

En definitiva, una xalada.

Nilda: Taller d'ombres